hits

Ja til ballongfri feiring!

kommentarer 22 kommentarer

Husker du den hvalen som ble funnet med magen full av plast? Da skjønner du også hvorfor jeg roper hurra for Porsgrunn og Skien som nå vil forby heliumballonger på 17. mai. Jeg håper flere kommuner vil følge etter!

Det er bare noen uker siden veldig mange nordmenn ble opprørte av å lese om den syke gåsenebbhvalen som ble funnet ved Sotra. Hvalen måtte avlives, og det ble raskt avdekket at den hadde magen full av plast. Hele 30 plastposer og flere småplastbiter ble funnet i magesekken. Hva det kan ha ført til av lidelse for hvalen, som var helt tom for næring, kan vi bare forestille oss. 

Om hvalens mage også var full av heliumballonger, vet jeg ikke, men ballonger er plast. Plast som fylles med luft og som svever høyt, som ikke rent sjelden slippes ut av små barnehender, farer av sted på egenhånd og ganske sikkert ender opp et sted der den ikke passer inn: i naturen, ofte i havet. Hvert år havner over 8 millioner tonn plastsøppel i verdenshavene. 80 prosent av dette antas å stamme fra aktivitet og industri på land, mens de resterende 20 prosent stammer fra aktivitet ute på havet. Vår rekreasjonsbruk er en av hovedkildene til forsøplingen. Dette ifølge FNs miljøprogram (UNEP).
Galapagos sea lion (Zalophus californianus wollebaek) with plastic bag around its neck. Galapagos Islands, Ecuador
Dette plastsøppelet utgjør en trussel for alt marint liv og dyr som nyttiggjør seg av ressurser fra havet, ikke minst oss mennesker. Hvert eneste minutt havner svimlende 15 tonn plast i havet på verdensbasis. Det er anslått at dette kan stige til 60 tonn hvert minutt i 2050 hvis dagens forbruk av plast og mangelen på avfallshåndtering fortsetter. Da står vi i så fall i fare for at mengden plast målt i vekt overstiger mengden fisk innen 2050. Altså mer plast enn fisk i havet! Tenk litt på den. 

Plast er ikke «bare» store poser som ligger inne i en hvals magesekk, den er like mye bittesmå biter vi knapt kan se, og som forsvinner inn i alle deler av næringskjeden i havet. Over tid brytes plasten ned, ballonger og alt annet, og det dannes mikroplast. Mikroplasten har innvirkning på et stort antall dyrearter, og plastpartikler er rapportert i fordøyelsen hos en rekke sjøfugl, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr. 

Plast har en levetid i miljøet som varier fra få år til flere hundre, ja kanskje tusen år. Hvalen ble en vekker for mange nordmenn, dette er et problem som har vokst ut av alle proporsjoner i flere tiår. Det viktigste er å hindre ny søppel i å nå havet.

Derfor klapper jeg når Porsgrunn og Skien nå forbyr heliumballonger på 17. mai av miljøhensyn. For mitt vedkommende må de gjerne forby ballongbruk hele året, men jeg skjønner selvsagt poenget med 17. mai: Av en eller annen grunn er årets morsomste dag blitt årets ballongdag. Dersom alle ballonger var blitt resirkulert etter bruk, hadde det ikke vært et så stort problem. Men vi vet alle hvordan det ser ut etter en ordinær 17. mai-feiring i sentrum eller på skoler: Det blir mye søppel. Å innføre forbud mot heliumballonger er ikke det samme som å «forby alt vi ikke liker», som jeg ser at Frps Bård Hoksrud er ute og kommenterer. Et forbud mot heliumballonger er derimot et lite, men likevel viktig tiltak for å hindre at plast havner på ville veier. I tillegg er helium en begrenset ressurs som har bedre bruksområder enn å fylle plastballonger for barn, men det er en annen sak.

Jeg vil oppfordre alle landets kommuner til å gjøre som Porsgrunn og Skien. Og de som vil holde på ballongene sine, bør som et minstekrav følge Hold Norge Rents ballongvettregler:

  1.  Slipp aldri ballonger fri utendørs, og send aldri ballonger opp i luften. Ballonger som slippes fri faller ned igjen og er en kilde til forsøpling.
  2. Unngå bruk av heliumballonger. Disse stiger fort til værs og kommer lettere på avveie. Til slutt faller heliumballongene ned og forsøpler.
  3. Nedbrytbare lateksballonger må heller ikke komme på avveie i naturen. Disse ballongene bruker også tid på å bryte ned og er derfor også en kilde til forsøpling og en fare for dyrelivet.
  4. Pynt gjerne med ballonger, men pass alltid på at ballongene er forsvarlig festet og ikke kommer på avveie. Rydd opp og kast alltid ballongene i restavfallet etter bruk.
  5. Alternativer til ballongslipp: blås bobler, heng opp lykter, tenn lys, pynt med flagg, pynt med girlandere, del ut blomster eller plant et tre.

 

22 kommentarer

Butt-Head

22.03.2017 kl.16:33

Uuuuhhh, happy birthday, Flipper. Enjoy your balloonth and thtuff. Uuh-huh-huh. Uuh-huh-huh-huh-huh.

22.03.2017 kl.20:08

heliumballonger er laget av alufolie og ikke plast

Håkon

22.03.2017 kl.20:33

Hvorfor forby ballonger 17. mai?

Hvorfor ikke hele tiden? Over alt? Alt av plast?

Forby kondomer! Forby paraplyer! Forby redningsvester!

Forby! Forby! Forby!

Bestemor

22.03.2017 kl.22:03

Å forby ballonger den ene dagen i bittelille Norge er kun symbolpolitikk.

Jeg kaster ikke plast i naturen. Her i kommunen har vi finsortert i årevis. Før Oslo begynte , faktisk.

Da jeg vokste opp, var det lite plastbruk. Dama i butikken kuttet opp gulosten selv og pakket den inn i papir. Brødene lå uinnpakket i brødhylla og ble også pakket inn i hvitt papir. Pølser, både wiener, knakk og middags-, kom i løsvekt, også kjøttvarer ellers....det ble veid og pakket inn i papir. Hun brukte alltid et nytt stykke papir å ta varene med. Ikkeno fingerklissing der i gården.

Nå har vi Mattilsynet..... og plast på alle varer. Så mye plast at jeg har stått og sagt stygge ord fordi jeg har prøvd med kniv, med saks, kuttet fingeren..det er ikke alltid enkelt å gjøre innbrudd i en plastpakning.

Begynn der, du Jensen..og la ungene få ha ballongen sin på nasjonaldagen vår.

Det er nok mest plast fra andre land som driver mot kysten vår. Dessverre, kan man si.

Odd

22.03.2017 kl.22:06

Dette er vel ikke første gangen de forbyr ballonger på den 17 i Arbeiderpartibastionen Grenland.

Såvidt jeg husker fra sist endte det opp med at den lokale trofaste balongselgern takket for seg og la ballongene på loftet.Samtidig som rumenerne tok over markedet i kjent stil.

Men handlekraft.. Det har de her i byn altså.... . .

Pontus Pilatus

22.03.2017 kl.22:59

Ideelle lag og foreninger står ofte som arrangør av slike tilstelninger. Noe av det mest innbringende er salg av helium-fylte plastfigurer, altså ikke gummiballonger. En kan notere at det samles inn penger for drift av ideelle organisasjoner og foreninger. Gjerne er det skolekorps involvert på 17.mai.

Runar Andersen

22.03.2017 kl.23:03

Håkon: Leste du i det hele tatt teksten? Evt bryr du deg ikke om forsøpling i naturen?

17. mai er dagen med flest ballonger og barn som ofte mister dem. Trenge ikke forsøple naturen da. Greit å ta vekk en av de største synderene.

Alfred T. Schültze

23.03.2017 kl.04:16

Nina Jensen: Støttes! Flott at de har tatt grep i Skien og Porsgrunn. :-) Det er en begynnelse. La oss håpe at flere følger etter.

Ser ikke helt lyst ut med tanke på at vi blir stadig flere mennesker i verden. Alle skal ha sitt. Menneskene legger hele tiden beslag på større landområder for å kunne produsere flere ting vi strengt tatt ikke trenger; ting som vi ikke klarer å kvitte oss med. Mye av dette havner i havet. Hvor skal det hele ende?

Du som er i familie med en av landets mest kjente politikere kunne kanskje få politikerene til å prate litt mer om dette? Vel, jeg er smertelig klar over at Siv ikke tilhører det rette politiske partiet sånn sett. ;-) Hører dessverre aldri at de miljøvennlige partiene tar til orde for at det må gjøres noe for å befolkningsveksten ned på et bærekraftig nivå heller. Det de liker mest å prate om er klimaproblematikken. Har de glemt at alt henger sammen med alt? Jeg tror personlig det blir svært vanskelig å få gjort noe med miljøproblemet hvis alt skal vokse inn i himmelen; inkludert menneskene selv.

Alfred T. Schültze

23.03.2017 kl.04:45

Bestemor: Gode poenger om plastbruk. Her må politikerene ta grep. Helt vilt at alt skal pakkes inn slik som det gjøres i dag. Husker også godt hvordan det var med innpakning av varer før i tida. Vi klarte oss faktisk helt fint den gangen også.

Her i huset leverer vi knapt restavfall lenger. Vi er nok godt over gjennomstittet flinke med avfallssorteringen, men skal si det blir store mengder plast, papp og papir. Noen ganger er det mer jobb å rydde opp i all emballasjen etter matvarene enn det er å ta oppvasken (nei, vi har ikke oppvaskmaskin).

Først og fremst må politikerene vedta lover og regler mot at det kan produseres så mye plast. Deretter må det komme forbud mot at det kan brukes så mye plastemballasje. Da må produsentene fint innrette seg. Så lenge det er lov kommer elendigheten bare til å fortsette. Til og med den såkalte poseavgiften ble det visst et stort hysteri av her i landet. Hadde det ikke vært bedre med en poseavgift enn dyrere strøm? Bedre for miljøet hadde det utvilsomt vært også: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/solberg-regjeringen/bort-med-poseavgiften-men-du-faar-dyrere-stroem/a/23450824/

Trond

23.03.2017 kl.05:43

Husk også at helium er et begrenset grunnstoff som har mange viktige bruksområder, spesielt i sykehus. Det er meningsløs sløsing å bruke de i ballonger.

Rune

23.03.2017 kl.07:09

Runar Andersen: Greit å ta vekk de verste synderne ja. Og da mener du at et par heliums ballonger på 17. Mai er de verste?? :-)

Erik Fredriksen

23.03.2017 kl.09:30

Plast er noe dritt i naturen,Sverige er det papirposer som brukes i butikkene, noe som bør brukes her også. Men, leste Lundteigen`s art. fra øya Levos i Drm.Tidende. Alt som blir liggende igjen fra båtflyktninger. Her er det mest unge menn som kommer, så hvorfor blir ikke disse brukt til å rydde strendene? Dette er er jo forurensning som må tas på alvor. All denne dritten som flyter rundt i Middelhavet, eller er det så synd på disse att de ikke kan bli satt på rydding av strender? Men, det er jo klart,deter jo langt til Middelhavet .

Stian N

23.03.2017 kl.09:37

Hvorfor ikkje forby BLOGGERE??

Bloggere er en rase som driver samfunnet til grunne med sin fremtoning.

Nettavisen er spesielt glade i å dele dritt som bloggere skriver,og det meste er generelt pisspreik!! Dere klager og skriker, men passer på at dere holder dere bak en PC skjerm.

Hvorfor ikkje bare forby å leve...forby ALT! Meld dere inn i MDG så kan dere faen meg forby heile verden...

Ann

23.03.2017 kl.12:26

Enig med Nina Jensen her! Få bort disse gassballongene. Folieballongene er laget av et lag aluminiumsfolie, et lag nylon og et lag plast. Jeg har to barn på 7 og 9 år, og hvis jeg hadde fortalt dem at disse ballongene kunne utgjøre en potensiell fare for dyrelivet både på sjø og land, ja så hadde de ikke ville hatt slike ballonger. Det er vi voksne som skaper et behov, ikke barna. Plast er blitt et alvorlig problem i dag. Hvis vi begynner med ungene våre i dag, lærer dem om plast og miljø generelt, så kanskje de neste generasjonene blir bedre enn det vi var. Se denne dokumentaren, og bli litt skremt. Føler at mange uttaler seg pga manglende kunnskap. Få deg litt kunnskap får du deltar til debatt. https://tv.nrk.no/program/koid23004416/havet-og-plastmysteriet

Marchus

23.03.2017 kl.12:46

Ja til heliumsfri feiring.

Tenker

23.03.2017 kl.14:50

Dersom du tror heliumballonger ikke inneholder plast så er du rimelig tykk i hodet *lol*

Ballongen er laget av aluminiumisert plastfoile ....

Gjertrud

23.03.2017 kl.16:13

Og så er helium en ikke-fornybar ressurs!

Gunnar

25.03.2017 kl.18:56

Helium er en edelgass det snart er mangelvare på.

Det er vanvittig tåpelig å misbruke denne gassen i ballonger for moro skyld.

ola

25.03.2017 kl.19:51

Helium er et grunnstoff som finnes i begrenset mengde på jorden.

Det blir mer og mer benyttet i høyteknologi spesielt kanskje medisin.

For noen år siden spurte jeg MDG ( ditt parti ) i Bergen hvorfor de delte ut slike ballonger og om de hadde peiling på hva det de gjorde.

Jeg ble sett på som en tulling som prøvde å sabotere valgkampen deres.

For meg vil dette alltid stå som en milepæl av idiotiske miljøvernere uten fjærneste ide om hva de surret med

Velkommen etter hilsen en som absolutt ikke er veldig miljøbevisst

May

26.03.2017 kl.11:40

Største problemet med heliumballonge er ikke søppelet, men at det er unødvendig bruk av en ressurs vi faktisk risikerer å gå tom for her på jorden, som blant er nødvendig i MR. Derfor bør myndighetene forby unødvendig bruk av helium straks.

Taffern

26.03.2017 kl.12:51

Hvorfor skal folk være så negative til forbud? Vi har en verden og vi forsøpler denne i rekordfart. Og værre blir det. Nå må folk skjerpe seg MASSE.... dere klarer dere fint en 17.mai uten heliumballong. Skjerp dere for f....

26.03.2017 kl.15:30

Derfor må blogging bli forbudt

Skriv en ny kommentar